În jur de ora 16:00, d-na Georgeta Munteanu, directoarea Libăriei Mihail Sadoveanu de pe Magheru, cu siguranţă una dintre cele mai active librării din Bucureşti, şi dacă nu e aşa, sigur e cea mai activă librărie din CLB, a deschis evenimentul şi, ca de fiecare dată, a învăluit atmosfera cu căldură şi prietenie.
Pentru că în carte este vorba despre Saramago, cel mai potrivit pentru deschidere nu putea fi decât criticul Dan Caragea, un fin cunoscător şi traducător din şi în limba portugheză. De la domnia sa am aflat că “Biblia pentru furnici” a apărut prima dată în Spania, unde a şi luat premiul Niram Art pentru Literatură în decembrie 2011.
Au urmat domnul Ovidiu Enculescu, directorul Editurii RAO, cu o poveste din “culisele” publicării “Bibliei”, domnul Ciprian Chirvasiu, jurnalist, doamna Virginia Verdinaş, prietenă de nădejde, scriitorul Nicolae Iliescu, directorul Bibliotecii Metropolitane şi ultimul, dar nu cel de pe urmă, criticul şi scriitorul Corneliu Ostahie.
Lansările lui Ştefan Mitroi sunt precum “ceaiurile” sau “agapele” de pe vremuri, adunări de prieteni care au un motiv serios să se întâlnească (nu?), iar după ce se văd laolaltă cu protagonistul evenimentului, fiecare vrea să ia cuvântul şi să spună câte ceva despre el. Elegant, maestrul Mitroi a “tăiat” coada de vorbitori, încheind cu dl. Firiţă Carp, directorul Editurii Detectiv şi vechi “colaborator de drum lung”, încheiat citatul.
M-am amestecat la coada de autografe cu o mulţime de figuri mai mult sau mai puţin publice, recunoscând pe Dan Mircea Cipariu, preşedintele Filialei Poezie a USR-Bucureşti, Aurel Maria Baros, preşedintele Filialei Proză a USR-Bucureşti, Octavian Ursulescu, Doru Tufiş, Marian Nazat ori Nicolae Bănicioiu, ministrul Tineretului şi Sportului. Până mi-a venit rândul, a fost o plăcere şi o delectare să schimb câteva cuvinte cu doamna Elisabeta Mitroi, în ciuda virozei rebele cu care se pricopsise taman înainte de eveniment.
Închei cu speranţa că „Ce e făcut din ţărână trebuie să se întoarcă în ţărână. Ce e făcut din lumină, în lumină!”, aşa cum spune autorul la final de carte.
Prin urmare, să ne revedem sănătoşi la următoarea, maestre!
Leave a Reply