De ce “Lili”? De ce nu?

La începutul anului 2009, eram cu Ştefania Coşovei şi cu Denis Dinulescu la Ogrezeni. Acolo ne-avenit ideea acestui festival de literatură. Un festival la vremuri de criză. Ştiam că va fi greu, că nu vom găsi subvenţii, ştiam că ne putem baza doar pe noi, pe dorinţa noastră de a-i ajuta pe scriitorii aflaţi la început de carieră.
Este dificil, pentru un începător în ale scrisului, ba chiar şi pentru scriitorii publicaţi, să-şi facă un nume în literatură, să intre în conştiinţa publicului.
Prima fază a festivalului s-a desfăşurat pe internet. Acolo s-a făcut prima selecţie. Acolo, în cenaclul online, autorii s-au confruntat cu primii lor cititori şi critici – bloggerii. Acolo au învăţat şi bloggerii că un simplu „îmi place“ sau „nu-mi place“ nu ajunge, e nevoie şi de argumente. Iar marele avantaj al acestui mod de selecţie este prezenţa unor autori din diferite zone ale ţării şi chiar din străinătate.
A urmat faza cea mai plăcută, cea a lecturilor de la Ogrezeni, în prezenţa unui public exigent, format din scriitori şi bloggeri.
Iar la sfîrşitul verii 2009, s-au dat premiile. Trebuie să spun aici că trofeul festivalului este opera lui Traian T. Coşovei.
Acum se închide cercul. Am adunat într-un volum cele mai bune texte din festival – nu numai ale autorilor premiaţi, ci şi ale altora, care, deşi foarte foarte buni, nu au luat premiu (la poezie, mai ales,a fost concurenţă mare). Sperăm că acest volum va fi primul dintr-o lungă serie.
Se cuvin mulţumiri Mădălinei Ionescu şi Ştefaniei Coşovei, care au redactat antologia.
Mulţumiri şi Ioanei Diaconescu, care a citit toate textele şi ne-a ajutat la selecţia finală.
În fine, mulţumiri speciale Editurii Tritonic, care a acceptat să publice această culegere.

Lucia Verona, Prefaţa I, “Premiile Lili – Antologia Festivalului de Literatură Lili – Ediţia I”, Editura Tritonic, 2010

***

Pe covorul roşu din Ogrezeni, împănat de reclame la găini şi lucernă, au defilat la ediţia inaugurală a premilor Lili, 2009, câţiva împătimiţi ai scrisului. Deoparte profesionişti, puţini e-adevărat, de alta mulţi amatori talentaţi cautându-şi mijloacele de exprimare, cuvintele, pana, ideile şi guma.
Pe parcursul a câtorva luni a rezultat o excelentă literatură de debut pe care, iată, o găsiţi în acest volum.
Pentru că este o întreprindere privată, Lili Awards nu ţine cont decât de regulile calităţii, prieteniei şi umorului şi îşi propune să existe şi să editeze volume câteva sute de ediţii de acum înainte.
Îi urăm succes.

Denis Dinulescu, Prefaţa a II-a, “Premiile Lili – Antologia Festivalului de Literatură Lili – Ediţia I”, Editura Tritonic, 2010

***

Acest volum este un gest de generozitate şi de prietenie literară. Când am iniţiat Festivalul de Literatură Lili, nici noi, cei trei (Lucia Verona, Denis Dinulescu şi subsemnata) nu ştiam ce… traficăm. Dar rezultatele n-au întârziat să apară şi iată-ne în faţa unui autentic eşantion de literatură a mileniului trei.
Deşi provin din spaţii geografice şi culturale diferite, autorii se implică într-un proiect literar care a pornit ca un gest de indiferenţă în faţa prejudecăţilor, ca o dorinţă de demolare a realului claustrofobic, ca un adio tandru (fără răzbunări) spus compromisurilor cu socialul ce stă să ne sufoce pe toţi. Scriitura lor e iscusită, iar lupta lor cu prejudecăţile se transformă în metaforă.
Sub bagheta magică a doamnei Lucia Verona, în curtea unei case din Ogrezeni, s-a născut, iată, această culegere (prefer termenul celui de antologie) coerentă de texte, acest puzzle de… voci literare ce se desprind cu talent şi naturaleţe de vechi şabloane. Singurul criteriu de selecţie este individualitatea stilistică inconfundabilă a fiecăruia dintre autorii prezenţi în carte.
Aşteptăm ediţia următoare.

Ştefania Coşovei, Prefaţa a III-a, “Premiile Lili – Antologia Festivalului de Literatură Lili – Ediţia I”, Editura Tritonic, 2010

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*