Drumul Templierilor prin Ţările Române – Ziua a 3-a, Târgu-Mureş şi Cluj-Napoca

„Tătuţule, e timpul!”, mi-a făcut semn Ciprian să dau peste cap cana cu ceai. Am mai stat câteva minute (vreo 20, he-he!) până a apărut şi Mario cu geanta într-o mână şi şortul de baie în cealaltă. „Mă, a plouat aseară? Că după ce-am venit de la piscină mi-am pus şortul pe balcon, la uscat, şi e mai ud decât atunci când l-am pus la uscat!” „ Ai uitat pe balcon!”, am râs. „Ai nevoie de-o cafea! Urgent!”
Drumul spre Promenada Mall a fost unul infinit. Aveam senzaţia că nu vom ajunge niciodată, deoarece Strada Gheorghe Doja, cea pe care figura a fi Mall-ul, dădea semne că nu se mai termină. Am întrebat o doamnă dintr-o maşină oprită la stop. Nu ştia. În disperare de cauză am mers la o benzinărie şi am fost luminaţi. „Vedeţi fumu’ ăla gros ce iasă pe tulumbele ălea? Eh, peste drum de el îi molu’!” Aşa era.

Am purces cu încredere şi pas săltat în locaţia de peste drum de Azomureş. Librăria Alexandria ne aştepta cu zâmbete şi căldură.
În jur de 11:00 fix a apărut un domn de mare greutate culturală, zicând aci de domnul Valentin Marica, prozator, publicist, poet şi realizator de emisiuni la Radio Târgu-Mureş. „Domnule Voicu, dumneata ai redat limbii române savoarea pierdută în ultimii ani”, mi-a spus domnia sa strângându-mi mâna.

Încet, încet, lumea s-a strâns şi mare mi-a fost bucuria când l-am văzut venind, tot un zâmbet, şi pe prietenul ungurean, Boti!
Mario Demezzo a declarat deschis evenimentul, iar domnul Marica m-a onorat cu una dintre cele mai frumoase caracterizări ale „Templierilor”. Din mulţimea de cuvinte frumoase adresate „Nepovestitelor trăiri” şi, implicit, autorului lor, cele mai emoţionante şi mai onorante pentru mine au fost cuvintele de încheiere: „Ana Blandiana spunea că un poem nespus pune în pericol Universul. Eu zic că orice roman nescris de Adrian Voicu e o mare pierdere”. Domnul Marica s-a retras către datoriile cotidiene, nu înainte de a ne face propunerea ca următoarea lansare să o facem la Radio Târgu-Mureş. După autografe şi un interviu acordat domnului Zaharie de la ziarul „Zi de zi”, am băut un ceai cu pretenarul ungurean şi am plecat către Cluj.

Mulţumiri domnului Valentin Marica pentru elogioasa prezentare şi pentru volumul cu autograf oferit, “Vânători de inefabil”, mulţumiri Librăriei Alexandria pentru organizare şi găzduire, şi mulţumiri speciale pretenarului Boti, pe care sper să-l revăd pe 3 iulie la Judas Priest şi Whitesnake.

Drumul către Cluj a fost un prilej pentru a face proba la ultima cucerire tehnică în materie de autostrăzi şi anume vestita porţiune Turda-Gilău. Impecabilă, ce să zic! Bine că au oprit-o înainte de Cluj, că nu ne opream în zona de lansare, aşa de fain am mers pe ea!
Ajunşi în Cluj am dat nas în nas cu Michele Placido la braţ cu Monica Bârlădeanu (căreia nu i-am dat autograf, he-he!), i-am salutat pe Cristi Puiu, Tudor Giurgiu, Radu Muntean şi ne-am înfipt într-o tonetă cu îngheţată de gomboţi cu prune şi lapte de pasăre.
Am trecut în revistă cortul TIFF din Piaţa Unirii şi mulţimea de fete frumoase, dar nu prea mult că s-a pornit ploaia. La Polus Center, unde aveam noi treabă, era uscat ca-n buzunare, semn că vremea ţinea cu noi şi de această dată.

Auzind ceva muzică în ambientul încojurător şi aducându-şi aminte de cât de frumos fusese la Bookfest, Mario a luat iniţiativa şi a rugat-o pe domnişoara răspunzătoare cu atmosfera în interiorul mall-ului să anunţe şi lansarea noastră de câteva ori la difuzoare.
La ora 17:00, domnul Ion Cristofor, poet şi critic literar, a venit de-a dreptul la mine şi mi-a spus: “Domnule, dă-mi voie să te pup, pentru că ai scris o carte extraordinară!”.

Tonul l-a dat din nou Mario Demezzo, care a sugerat să discutăm liber pe marginea cărţii împreună cu audienţa, idee care a fost îmbrăţişată pe dată de cei prezenţi.
După ce am primit de la domnul Cristofor volumul „Geamantanul de sticlă”, cu autograf, evident, domnia sa a încheiat minunata întâlnire punctând cu degetul „Templierii” de pe masă: „Domnule, dacă ar fi scrisă în altă limbă, cartea asta ar fi bestseller pe Europa! Sau şi mai şi!”.

Mulţumirile mele calde se duc către domnul Ion Cristofor, pentru că a reuşit să vină la noi în ciuda problemelor cotidiene, Librăriei Diverta, dragilor participanţi la eveniment, care au sfidat norii şi au venit să ne întâlnim, dar şi surprizei emisiunii, interpretată de Silvia Penescu.

Pozele au fost realizate şi de această dată de neobositul Ciprian Constantin, motiv pentru care îi mulţumesc şi aci.

1 Trackback / Pingback

  1. Secretele templierilor au fost dezvăluite în şase oraşe « ALLCafe

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*