Genuri “minore” vs. mainstream – Ancheta Revistei Luceafărul

Tot în Nr. 9 al Revistei Luceafărul mi-au apărut răspunsurile legate de ancheta LDD (Luceafărul de Dimineaţă), “Genuri minore vs. mainstream”, anchetă coordonată de maestrul Horia Gârbea, căruia îi mulţumesc şi pe această cale.

Întrebările la care am răspuns au fost următoarele:

1. În literatura română, mai mult decît în altele, se face o diferență între speciile literare „minore”, „de divertisment” (SF, Fantasy, Thriller, Policier, Horror etc.) și main-stream în defavoarea primelor. E așa sau poate nu? Cît de firesc vi se pare? Citiți cărți de acest tip? Cît de des?

2. Considerați că în speciile literare la care ne referim există cărți pe care oricine trebuie să le citească? Dar lucrări exemplare, ca să nu le numim direct capodopere? Care ar fi acestea, în viziunea dvs., în literatura română și la cea universală?

3. Este necesară susținerea, promovarea, cultivarea acestor specii ca un vector al afirmării literaturii române în lume? Și dacă da, în ce fel?

4. Ați scris, veți mai scrie astfel de lucrări? Ce vă determină să o faceți și ce pondere au ele în opera dvs.? Ce pregătiți în acest domeniu (sau în exegeza asupra lui)?

Răspunsurile mele se găsesc în paginile 12-13 ale Revistei: Genurile minore vs. mainstream – Luceafarul Nr. 9.

1 Trackback / Pingback

  1. Neliniştitu' » Post Topic » Începutul de octombrie continuă fain

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*